Rémy Betgen

Rémy Betgen is sinds 2017 advocaat en werkt sinds maart 2019 bij Vallenduuk Advocaten. Rémy heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit Leiden.
Bij Vallenduuk legt Rémy zich toe op het verlenen van bijstand aan transportondernemingen en houdt hij zich voornamelijk bezig met civiele en bestuursrechtelijke kwesties. In dat kader behandelt Rémy bijvoorbeeld zaken over handelsgeschillen en aansprakelijkheid of bijstand bij het aanvechten van boetes die voortvloeien uit weg- en bedrijfscontroles.
Tot slot verleent Rémy bijstand aan cliënten in strafzaken. Deze ervaring komt verder goed van pas bij de behandeling van economische delicten, zoals bij het rijden zonder vergunning, overbelading en schending van de eis van dienstbetrekking.
De lente. Het moment dat de natuur uit zijn winterslaap ontwaakt. De eerste bloemetjes laten zich zien, de dagen worden langer en de vogels vliegen weer af en aan om het mooiste nest te bouwen. Dit jaar lijkt de lente een nog grotere betekenis te hebben. Voor het eerst sinds maart 2020 zijn er geen coronamaatregelen meer en lijkt alles langzaam terug naar normaal te gaan. De restaurants en terrassen zitten vol. In de winkelstraten kan je soms over de hoofden lopen. Iedereen lijkt weer naar zijn werk te gaan en dat zien we terug in de drukte op de weg. Alles lijkt te zijn ontwaakt. Ook de inspectiediensten.
De opzegging van een duurovereenkomst
Een van de meest voorkomende samenwerkingen in de transportsector is toch wel de samenwerking tussen opdrachtgevers, expediteurs, verladers en vervoerders waardoor soms zeer complexe transporten in korte tijd mogelijk worden gemaakt. Vaak liggen, al dan niet bewust, aan deze samenwerking een of meerdere duurovereenkomsten ten grondslag. In de praktijk blijkt dat opzegging van een dergelijke duurovereenkomst voor beide partijen verstrekkende gevolgen kan hebben. Reden genoeg dus om hier eens dieper op in te gaan.
Onlangs werd er door ons kantoor al aandacht besteed aan het arrest van het Europese Gerechtshof over de berekening van de toltarieven op de trans-Europese snelwegen van Duitsland. In het arrest heeft het hof, kort weergegeven, geoordeeld dat de gehanteerde berekening van de toltarieven door Duitsland onjuist is. Het gevolg van deze onjuiste berekeningswijze is dat de transportsector jarenlang te veel tol heeft betaald en het arrest van het hof lijkt de weg vrij te hebben gemaakt voor potentieel forse claims. Voor de transportsector is echter wel haast geboden. In verband met de verjaringstermijn dreigen de claims wat betreft het jaar 2017 namelijk al eind dit jaar te verjaren. Het is dan ook van belang om zo spoedig mogelijk te ageren.
Recentelijk verscheen een opvallend bericht in het Financieele Dagblad, werkgevers zouden jarenlang onterechte boetes ontvangen van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW).[1] Tijd om hier eens nader op in te gaan.
Bij ladingschade neemt de vrachtbrief veelal een belangrijke rol in. Zo blijkt ook uit een (tussen)uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 26 mei 2020. Zie hier de betreffende uitspraak.
Na jarenlang onderwerp van discussie te zijn geweest, is het dan toch echt zover, het Mobility Package is een feit.
Een interessante uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch over een ontslag op staande voet van een chauffeur. Volgens de werkgever had werknemer zonder toestemming extra vracht (afval) geladen en hier geld of goederen voor aangenomen van klanten, waaronder een zak asperges. De werknemer bekent dat hij inderdaad een zak asperges heeft gekregen van de klant en dat hij een deel van de lading niet heeft geregistreerd. De rechtbank oordeelt dan ook dat het ontslag terecht is gegeven.