Angela Kamta
Angela Kamta is sinds 2021 werkzaam als advocaat. Tijdens haar studie rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft zij bij diverse stages en werkplekken bij grote advocatenkantoren kennis gemaakt met de arbeidsrechtpraktijk. Ook heeft zij zich een periode georiënteerd op het Amerikaanse contractenrecht aan de rechtenfaculteit van UC Berkeley in San Francisco.
Na de Master Arbeidsrecht te hebben afgerond, is Angela een aantal jaren werkzaam geweest als Jurist Arbeidsrecht op het gebied van internationale arbeidsmobiliteit en grensoverschrijdende arbeidsrelaties bij een groot accountants- en advieskantoor in Amsterdam. Zij hield zich bezig met alle (juridische) aspecten van detachering van werknemers, waaronder Detacheringsrichtlijn en implementatie daarvan in de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU (WagwEU), het sociale zekerheidsrecht en de internationale inkomstenbelasting.
Angela houdt zich binnen Vallenduuk Advocaten bezig met de algemene rechtspraktijk binnen de sector Transport en Logistiek. Klanten kunnen bij Angela terecht voor advies over diverse vraagstukken en bijstand in (gerechtelijke) procedures.
Tot slot heeft Angela ook een aantal publicaties in vakbladen op haar naam staan met betrekking tot het grensoverschrijdend verkeer van werknemers.
Op 16 maart 2023 staan wij op Multimodaal Transport Expo in Breda om te praten over de laatste juridische ontwikkelingen op het gebied van transport en logistiek.
Zien wij u daar?
Aanmelden via: https://lnkd.in/gV4qA3V
Iedere vervoerder krijgt er geregeld mee te maken: bij aankomst op het laadadres blijkt de lading nog niet klaar te staan voor transport. Na eerst een redelijke termijn te hebben afgewacht bij het laadadres, belt de chauffeur op naar de planning dat de lading pas over een uur kan worden ingeladen. Hiermee komt de vervoerder vervolgens in de knoop met zijn rittenschema voor de rest van de dag waardoor hij schade zal lijden. Het al dan niet voldoen van wachtkosten vormt vaak een discussiepunt tussen vervoerders en afzenders, zeker wanneer daarover geen (duidelijke) afspraken zijn gemaakt.
Een aantal weken geleden schreef ik een blog over het corrigeren van gewerkte uren op basis van standaard richttijden. Deze week gaat het over het inhouden van pauze en aftrek van de pauzestaffel op de urenverantwoording van de chauffeur, want ook dat zorgt nogal eens voor de nodige juridische discussies over uitleg van de cao.
Strafzaken kunnen op verschillende manieren worden afgedaan. Als de officier van justitie een zaak bewijsbaar acht, kan hij de verdachte dagvaarden om de zaak ter beoordeling aan de rechter voor te leggen, een strafbeschikking uitvaardigen of de strafzaak (al dan niet voorwaardelijk) seponeren. Daarnaast kan de officier ervoor kiezen de verdachte een transactie aan te bieden. Hiermee kan de verdachte strafvervolging voorkomen door te voldoen aan één of meer voorwaarden. Een transactie is dus als het ware een soort ‘schikking’, een schikking met Justitie.
Onlangs werd er door ons kantoor al aandacht besteed aan het arrest van het Europese Gerechtshof over de berekening van de toltarieven op de trans-Europese snelwegen van Duitsland. In het arrest heeft het hof, kort weergegeven, geoordeeld dat de gehanteerde berekening van de toltarieven door Duitsland onjuist is. Het gevolg van deze onjuiste berekeningswijze is dat de transportsector jarenlang te veel tol heeft betaald en het arrest van het hof lijkt de weg vrij te hebben gemaakt voor potentieel forse claims. Voor de transportsector is echter wel haast geboden. In verband met de verjaringstermijn dreigen de claims wat betreft het jaar 2017 namelijk al eind dit jaar te verjaren. Het is dan ook van belang om zo spoedig mogelijk te ageren.
Het is de nachtmerrie van veel vervoerders die binnen Europa rijden: tijdens een transport naar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk raakt ineens het contact met de chauffeur verloren en blijkt uit de gps-gegevens dat de truck langer dan gepland stilstaat bij de grenspost in Dover. Vanaf dat moment ontstaat gaandeweg het besef dat er iets is misgegaan en wordt er besloten contact op te nemen met de Franse of Engelse autoriteiten. Na lang aandringen lukt het uiteindelijk om een medewerker aan de lijn te krijgen die verkondigt dat de truck en trailer in beslag zijn genomen. Helaas kunnen er evenwel nog geen verdere inhoudelijke mededelingen gedaan worden. Verzocht wordt om een e-mail te sturen naar de Engelse instantie, UK Border Force, voor het verkrijgen van informatie over de reden van het beslag. Kort hierna stromen de eerste telefoontjes binnen van klanten uit het Verenigd Koninkrijk die zich afvragen waar hun lading blijft. Pas aan het einde van de middag krijgt de vervoerder te horen dat er verdovende middelen zijn aangetroffen in de lading en dat de chauffeur in detentie is genomen. Van de UK Border ontvangt de vervoerder een brief met een waslijst aan vragen waar op korte termijn gereageerd moet worden. Van de chauffeur ontbreekt nog ieder spoor.
Recentelijk verscheen een opvallend bericht in het Financieele Dagblad, werkgevers zouden jarenlang onterechte boetes ontvangen van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW).[1] Tijd om hier eens nader op in te gaan.
Logistieke dienstverleners en vervoerders binnen Nederland die zaken doen met buitenlandse opdrachtgevers krijgen er op enig moment allemaal wel eens mee te maken: de openstaande facturen worden niet voldaan.